Rugemaskinfabrikken FUNKI

FUNKI logo - 1961

Virksomheden startede den 2. januar 1933, som “Sigfred Kølbæk, Tømrer- og Snedkerforretning” i den lille by Hammerum, nær Herning.

Kort tid efter opstarten fik Sigfred succes med at fremstille rugemaskiner, og virksomhedens navn ændredes derfor til Trævare- og Rugemaskinefabrikken FUNKI”

Reklame for Kyllingemoderen Funki - 1934
Reklame for Kyllingemoderen Funki – 1934

Brand

Ifølge registraturet til Herning Folkeblad, udbrød der ildebrand på Rugemaskinfabrikken, der nedbrændte den 25/ april 1941.

Udvidelse af ejerkredsen

For at kunne koncentrere sig om produkterne og udviklingen af disse, ansatte han i 1943 Ejler Asgaard til at stå for salget.
Ejler havde inden han kom på handelsskolen arbejdet både som landbrugsmedhjælper, og i hans forældres købmandshandel. Han var derfor hjemmevandt på de mange gårde han var ude og besøge.

Ejler blev en del af ejerkredsen, og avancerede til stillingen som Direktør.

Under krigen var der forbud mod at anvende korn til fodring af dyr. Kombinationen af dette, samt udfordringer med at få de komponenter til produktionen betød at man måtte ændre sortimentet ud med andre varer.
Man begyndte derfor at fremstille flettede kurve i træ samt mørklægningsgardiner.

Incubator Company FUNKI I/S Aarhus - Denmark
Incubator Company FUNKI I/S Aarhus – Denmark

Efter krigen genoptog Sigfrid og Ejler produktionen af rugemaskiner, og udvidede med en lang række andre produkter til fjerkræs branchen.

Ejler Asgaard tog allerede i 1947 rundt i Europa, da der mange steder var behov for at genopbygge og modernisere staldinventaret efter flere år med krig og bombardementer.

Rugemaskinfabrikken FUNKI søger medarbejdere - 1960
FUNKI søger medarbejdere
Funki reklame - 1961
Funki reklame – 1961

I 1952 fremgår det i statstidende at virksomheden hedder “Trævare & Rugemaskinfabrikken “Funki” I/S ved Sigfred Kølbæk og Ejler Asgaard

Kong Frederik IX med Dronning Ingrid, og to af prinsesserne. Kjølbæk har lige rakt Prinsesse Margrethe en kylling fra FUNKI udstillingen
Kong Frederik IX med Dronning Ingrid, og to af prinsesserne. Kjølbæk har lige rakt Prinsesse Margrethe en kylling fra FUNKI udstillingen

I 1969 flyttedes en stor del af virksomheden, og samtidigt kørte Ejler Asgaard sin efterfølger i stilIing som leder af salg & export.
Efterfølgende i 1973 solgte Sigfred Kølbæk og Ejler Asgaard virksomheden til det engelske selskab “Gascoigne Gush & Dent”, men produktionen fortsætter under eget navn.

Øloplukker med “Rugemaskinefabrikken FUNKI” logo - Før 1973
Øloplukker med “Rugemaskinefabrikken FUNKI” logo – Før 1973

Virksomheden bliver dog igen en dansk virksomhed i 1988, da en række danske investorer køber aktiemajoriteten.

Den 1. Februar af 1999 køber FUNKI A/S, virksomheden President Møllerimaskiner A/S, der der er beliggende i Holbæk.
President Møllerimaskiner fremstiller formalings- og blandeanlæg til fremstilling af foder.

I 2004 skifter FUNKI atter hænder, denne gang til den store tyske ACO koncern.

I dag eksisterer navnet stadig, som “ACO FUNKI”.

Skriv en kommentar