Jylland

Dansk Kunstmøllestensfabrik tidligere Dansk Kunststensfabrik

Dansk Kunstmøllestensfabrik blev etableret som Dansk Kunststensfabrik i 1899. De første 7 år lå den i forbindelse med Hjarup Mølle, men i 1906 flyttede virksomheden til større lokaler ved Koldings “Stenmølle”.

Det er mølleren Lauritz Jepsen, der begynder produktionen af kunstmøllesten. Han går dog bort i 1907, året efter fabrikken flytter, og virksomheden overtages derefter overtaget af sønnen Jens Nørby Jepsen.

Et stykke af kunstmøllestenen ved resterne af Boeslunde Mølles fundament. 2022

Møllesten i granit har altid været en stor udskrivning for møllere, så for at lave et billigere alternativ, begyndte man i 1890’erne at fremstille kunstmøllesten, ved at støbe dem i beton. Frem for at anvende strandsten i blandingen, anvendte man knuste flintesten, der både er hårde og skarpe.

Dansk Kunstmøllestensfabrik havde ud over salg af møllesten til hele Danmark, en stor eksport til Sverige og Tyskland.

I 1943 overtager Jens nevø L. K. Sletskov produktionen, men allerede i 1955 lukker fabrikken, og grunden sælges til murermester Johannes Jeppesen.

I dag er der boliger på adressen, og alle tegn på møllen er for længst borte.

Ved siden af en sørgelig bunke murbrokker, der er de eneste rester af Boeslunde Mølle, ligger en kunstmøllesten. Sandsynligvis den sidste møllesten der var i brug – 2022

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *