Rugemaskinfabrikken FUNKI
Virksomheden startede den 2. januar 1933, som “Sigfred Kølbæk, Tømrer- og Snedkerforretning” i den lille by Hammerum, nær Herning.
Det var lidt af en tilfældighed at Sigfred tog skridtet ind i staldinventars branchen. Sigfreds bror Arne, havde købt nogle rugemaskiner som han ikke var tilfreds med, og spurgte derfor sin bror om han mente at han kunne lave en rugemaskine der ikke havde problemer.
Det mente Sigfrid godt at han var i stand til, og dermed var linjen lagt.
Kort tid efter opstarten fik Sigfred succes med sine selvudviklede rugemaskiner, og virksomhedens navn ændredes derfor til Trævare- og Rugemaskinfabrikken FUNKI”
Inden firmaet for alvor blev kendt i landbruget måtte man fremstille andre produkter ved siden af rugemaskiner og kyllingemødre.
Der var derfor i de første år også en produktion af alt fra trækælke til liggestole.
Brand
Ifølge registraturet til Herning Folkeblad, udbrød der ildebrand på Rugemaskinfabrikken, der nedbrændte den 25. april 1941.
Udvidelse af ejerkredsen
For at kunne koncentrere sig om produkterne og udviklingen af disse, ansatte han i 1943 Ejler Asgaard til at stå for salget.
Ejler havde inden han kom på handelsskolen arbejdet både som landbrugsmedhjælper, og i hans forældres købmandshandel. Han var derfor hjemmevant på de mange gårde han var ude og besøge.
Ejler Asgaard blev en del af ejerkredsen, og avancerede til stillingen som Direktør.
Funki under Anden Verdenskrig
Under krigen var der forbud mod at anvende korn til fodring af dyr. Kombinationen af dette, samt udfordringer med at få de komponenter til produktionen betød at man måtte ændre sortimentet ud med andre varer.
Man begyndte derfor at fremstille flettede kurve i træ samt mørklægningsgardiner.
Efter krigen genoptog Sigfrid og Ejler produktionen af rugemaskiner, og udvidede med en lang række andre produkter til fjerkræs branchen.
Med tiden udvides sortimentet, og man begynder at fremstille automatiske foderanlæg. Først til fjerkræ, men senere også til svinestalde.
Ejler Asgaard tog allerede i 1947 rundt i Europa, da der mange steder var behov for at genopbygge og modernisere staldinventaret efter flere år med krig og bombardementer.
Det kan meget vel være Ejler Asgaard’s Ford, der står parkeret på luftfotoet herunder, da vi har set billeder fra hans rejser, med en bil der ligner.
Staldventilation
I 1967 startes en produktion af staldventilation.
Eksportafdelingen flyttes
Ifølge Registraturet for Herning Folkedagblad melder Funki i Januar 1969, at Funki flytter sin eksportafdeling fra Århus til Gjellerup, og at man samtidigt laver store udvidelser af fabrikken.
I forbindelse med udvidelsen vil administrationen få opført en ny moderne 3 etagers bygning.
Aktieselskabet Funki Maskinfabrik
I Januar 1980 registrerer “Aktieselskabet Funki Maskinfabrik” i Hammerum, Herning navnet “MODUVENT” som registreret varemærke, i forbindelse med dele og tilbehør til ventilation.
Fristamat A/S overtages
Den 19. december 1991 overtager Funki ventilationsselskabet Fristamat A/S på Fyn.
President Møllerimaskiner
Den 1. Februar af 1999 køber FUNKI A/S, virksomheden President Møllerimaskiner A/S, der der er beliggende i Holbæk.
President Møllerimaskiner fremstiller formalings- og blandeanlæg til fremstilling af foder.
Datterselskaber
Funki Farm A/S
Funki Farm blev stiftet den 6. september 2000
Aktieselskabet deler direktør og adresse med moderselskabet.
Datterselskabet blev opløst igen 10. januar 2003
Funki Manura A/S
Stiftet 1. januar 1998
Ophørt 7. januar 2005
Funki Tech A/S
Stiftet 1. januar 1992
Ophørt 31. december 2002
I 1952 fremgår det i statstidende at virksomheden hedder “Trævare & Rugemaskinfabrikken “Funki” I/S ved Sigfred Kølbæk og Ejler Asgaard“
I 1969 flyttedes en stor del af virksomheden, og samtidigt kørte Ejler Asgaard sin efterfølger i stilIing som leder af salg & export.
Efterfølgende i 1973 solgte Sigfred Kølbæk og Ejler Asgaard virksomheden til det engelske selskab “Gascoigne Gush & Dent”, men produktionen fortsætter under eget navn.
Funki begynder dog også at sælge sin nye ejers gastætte siloer, under “FUNKI” navnet.
Maskinfabrikken bliver dog igen en dansk virksomhed i 1988, da en række danske investorer, der under navnet “Dansk Staldindustri”, eller DSI, køber aktiemajoriteten.
I 1995 afhænder Funki produktet der startede firmaet; Hele fjerkræ afdelingen, inkl. Rugemaskine produktionen, tekniske tegninger samt produktionsværktøj til en firma i Sønderborg.
I 2004 skifter FUNKI atter hænder, denne gang til den store tyske ACO koncern.
I dag eksisterer navnet stadig, som “ACO FUNKI”.
Vi har forgæves forsøgt at kontakte “ACO FUNKI”, men de har undladt at besvare vores henvendelser.
Hvis du kender noget til Rugemaskinfabrikken Funki, og dets produkter, så er du mere end velkommen til at efterlade en kommentar nederst på siden.
Det samme gælder hvis du er, eller kender et medlem af deres pensionistforening.
5 thoughts on “Rugemaskinfabrikken FUNKI”