Bahns Hotel – Missionshotellet i Badstuestræde
Bahns Hotel blev stiftet i 1899 af Christian Ludvig Nielsen Bahn. Christian drev den spøjse kombination af Missionshotel med alkoholforbud og vinhandel i Badstuestræde frem til sin død den 27. april 1916.
Inden han opførte hotellet havde han i en årrække ernæret sig som restauratør. Da havde han bopæl på strøget (Østergade 15, 1.sal), men om restauranten lå på samme adresse er uvist.
Mange steder står der at Hr. Bahn skulle være tysker, og kommet dertil fra Rihnlandet, nærmest med sine vinflasker under armen, men han stammer såmænd fra Kirke Sonnerup, mellem Holbæk og Roskilde.
Inden ejendommen blev til hotel, har der været udlejet værelser, og i 1891 kostede en toværelses med køkken 13 kroner pr. måned.
En af lejerne var L. Juel, der averterede for deltagere til sit Kursus:
Der hersker noget forvirring med hensyn til navngivning af hotellet, da det blandt andet har heddet “Missions-Hotellet i Badstuestræde”, “Bahns Missionshotel”, “Bahns Hotel” samt “Belle France”
Flere gange har den heddet og været markedsført med mere end ét navn.
På billedet her under kan man fx se skiltet med “Missions-Hotellet i Badstuestræde” på facaden, samtidigt med at der står “Bahns Missionshotel” i vinduerne i stueetagen.
Ved Hr Bahns død indsættes ifølge Statstidende, “Vilhelm Adolph Pürschel” i bestyrelsen for “Aktieselskabet Missions-Hotellet i Badstuestræde”. Vilhelm skal fremover tegne selskabet i forening med Bestyrelsens formand.
Bahns Missionshotel var udstyret med 50 værelser.
Prisen for en overnatning lå mellem DKK 1,50 og 2,00 pr seng, og ønskede man morgenmad, kunne dette tilkøbes for 85 øre.
I 1922 er der registret et automobil med registreringsnummeret “K 3445″, til Direktør Julius Herbst, Badstuestræde 9-11”
Det er pt. usikkert hvilken tilhørsforhold han har haft til ejendommen.
I 1935 og 1944 er navnet stadig “Bahns Missionshotel”, et aktieselskab, drevet af Direktør Erik Petersen.
Bygningen, både Badstuestræde 9 og 11, ejes af interessentselskabet “De Dahlske Ejendomme”.
Den forsvundne Portier
I november 1907 efterlyste politiet, en ung mand, der var ansat som portier på Bahns Missionshotel.
Portieren havde været ansat et stykke tid på hotellet, og havde indtil da virket troværdig og pålidelig.
Det havde også været kotume at han opbevarede gæsternes penge i sikkerhed mens de opholdt sig på missionshotellet. En opgave han hidtil havde udført uden anledning til bekymring.
En dag var han dog “forsvundet under omstændigheder der tydede på at han ikke havde tænkt sig at vende tilbage”.
Sammen med den unge herre var der også forsvundet nogle hundrede kroner, der tilhørte hotellets pensionærer.
I 1913 oplyser en rejseguide til København og omegn at Missionshotellet har 50 værelser, og at prisen pr. seng er mellem DKK 1,50 og 2,00.
Morgenmad koster 85 øre pr. person.
Den tyske spion
Den tyske spion Horst Gustav Friedrich von Pflugk-Harttung indlogerer sig på Bahns Missionshotel den 21. september 1932.
Horst der blandt andet er i Danmark for at etablere et netværk der skal registrere skibstrafik og “andre danske forhold”, flytter jævnligt mellem flere hoteller under sit ophold, og allerede den 21. september flytter han videre til Hotel Phønix.
Anden Verdenskrig
Bahns Hotel fungerede fortsat som hotel og restaurant under den tyske besættelse, og endte med at være en lille brik.
Bevæbnede gæster
Den 4. januar 1945 støder et vagtværn på en støjende gruppe i Farvergade, som de beder om at dæmpe sig. Da vagtværnet beder dem om at dæmpe sig affyrer en af gruppens medlemmer et skud.
Efterfølgende følger vagtværnet gruppen til restaurationen Kit-Kat, og efterfølgende til Bahns Hotel.
Da vagtværnet ikke er bevæbnede må de overdrage sagen til de tyske besættelsesmagters politi.
En gæst likvideres
Den 22. januar 1945 klokken 7:30 trænger 3 mænd ind på et værelse på Bahns Hotel, bevæbnet med revolvere.
Her ligger en gæst der har indskrevet sig som Fotografen “Svend Poulsen” stadig i sin seng. De indtrængende mænd affyrer en række skud mod Svend, der transporteres til Kommunehospitalet, hvor han erklæres død efter at have fået en række skud i hovedet.
Det viser sig senere at den likviderede Svend Poulsen ikke er fotograf, og heller ikke hedder Svend Poulsen.
I virkelighed er der tale om den 25 årige argentinskfødte Jørgen Eilert Gotthardt Tscherning, som var medlem af Waffen-SS.
De tre pistolmænd var efter sigende alle medlemmer af modstandsgruppen Holger Danskes gruppe III, 3 deling, afdeling “Herman”.
Reklamer
Bahns Hotel
Den 21. april 1950 ændrer virksomheden navn fra “Aktieselskabet Missionshotellet i Badstuestræde” til “A/S Bahns Hotel”, og den får det nye registrerings nummer 22.058.
Aktiekapitalen udviddes i samme forbindelse med DKK 12.000 til DKK 52.000.
30. december 1949 havde man foretaget ændringer i vedtægterne.
Hotellet får sin første elevator
I 1969 blev hotellet indrettet med en elevator, der gik fra kælder til 3. sal.
Elevatoren gik kun mellem de eksisterende etager, og da gadeplan lå midt mellem stue- og kælderplan var det nok for at give gæsterne en øget komfort, da handikappede stadig skulle op af en række trappetrin for at nå den.
Elevatoren blev da også nedlagt igen allerede i 1977 i forbindelse med at hotellet blev omdannet til ejerlejligheder.
Belle France
Christian Basse købte både hotel og bygning, og omdøbte hotellets navn til “Belle France”. Han fjernede dog ikke navnet “Bahn’s Hotel” fra telefonbøgerne, hvor det fremgik med samme telefonnummer 15 05 16, som “Belle France”
I juni 1973 var der en del rygter om et massivt udenlandsk opkøb af danske hoteller.
Hotel direktør Christian Basse, der både drev Hotel Grand og hotellet Belle France, var blandt modtagerene af disse henvendelser.
Direktør Basse lavede dog et baggrundscheck på interessenten, der blot viste sig at være en privatperson bosiddende i Køln, som ikke havde de fornødne midler til at købe Hotel Belle France, eller andre af de i omegnen af 200 hoteller hvis salgsannoncer han havde henvendt sig på.
Tyskeren havde ellers udtalt sig til Hotel- og Restaurationsbranchens blad, at prisen ikke spillede en rolle, og at han havde stor amerikansk kapital i ryggen.
Når det kom til stykket kunne han dog ikke komme med nogen form for dokumentation, for de mange midler.
I 1977 var ejeren af bygningerne “Dansk Kautionsforsikring A/S”, og eneste andet navn på nummer 9-11 var “Royal Mini Lager” i Badstuestræde 11.
Virksomheder på adressen
Sideløbende med hoteldriften, blev både værelser og erhvervslokaler udlejet.
I 1902 kunne man leje en del af kælderen for DKK 250,- pr halvår:
Meyer & Schou
Meyer & Schou havde hjemme på adressen i 1950, hvor man også kan se deres navn på kældervinduerne under hotellet.
Meyer & Schou fremstillede og forhandlede bogbinderudstyr og -tilbehør.
Snedkermester Carl Olsen
Snedkermester Carl Olsen havde i en årrække sit værksted i Badstuestræde 11.
Ejerlejligheder
I dag er ejendommen omdannet til ejerlejligheder fordelt på tre opgange med fælles tagterrasse.
De hører under den fælles ejerforening Stemannsgaard.
Opgangen i Badstuestræde 9, samt den fælles tagterasse blev brugt som location til Silvans “Skab noget magisk – Skabt med omtanke” reklame i april 2023:
Hotellet lå i Badstuestræde 9-11, 1209 K
Hvis du har yderligere informationer om hotellets historie, hvornår det brændte eller om tiden som Belle France, så er du mere end velkommen til at efterlade en kommentar nederst på siden.
3 thoughts on “Bahns Hotel – Missionshotellet i Badstuestræde”