Skodsborg Badehotel - 1919
Sjælland

Skodsborg Badehotel

Grunden var blevet købt for mindre end DKK 2.000,- af en visionær tømrer.

Skodsborg Badehotel blev opført i 1876, og frem til starten på første verdenskrig oplevede stedet stor succes.

Intet mindre end 20 gange om dagen, lagde et dampskib til kurstedets ved bådebro, med direkte forbindelse til København.

Samtidigt var der luksuriøse hestevogne der gik i fast rutefart mellem badehotellet og Klampenborg station.

I 1886 udvidede man med et imponerende parkanlæg, der kun øgede eksklusiviteten.

Carlsberg afholdte i 1892 et Internationalt brygger arrangement på hotellet, hvor 600 gæster var inviteret til spisningen. Kuvertprisen var efter sigende DKK 20,- pr person.

Skodsborg Sanatorium - Danmarks Største Kuranstalt for fysikalsk-diætetisk Behandling af indgroede lidelser (ikke Brystsyge) som Nervesygdomme, Mave og Tarmlidelser, Gigt og Reumatisme. Rekreations- og Rekonvalescenthjem. 1916
Skodsborg Sanatorium – Danmarks Største Kuranstalt for fysikalsk-diætetisk Behandling af indgroede lidelser (ikke Brystsyge) som Nervesygdomme, Mave og Tarmlidelser, Gigt og Reumatisme. Rekreations- og Rekonvalescenthjem. 1916

Skodsborg Badesanatoriums Fabrik

Under navnet “Den sanitære Fødevarefabrik” fremstillede man en række fødevarer der efter datidens standard blev anset som sunde.

Fabrikken lå på Baldersgade 14 i København

Skodsborg Badesanatoriums Fabrik - Den sanitære Fødevarefabrik - Næringsmidler for Sunde og Syge - Skodsborg Sanatoriums Sundhedskaffe
Skodsborg Badesanatoriums Fabrik – Den sanitære Fødevarefabrik – Næringsmidler for Sunde og Syge – Skodsborg Sanatoriums Sundhedskaffe

Skodsborg Søbad

Kort før Anden Verdenskrig omdøbes badehotellet til Skodsborg Søbad.

Anden Verdenskrig

I starten af krigen fortsætter hotellet driften, men i 1943 beslaglægger besættelsesmagten hele ejendommen, og omdanner det til uddannelse af egne rekrutter.

Værnemagten indretter også en del af kurhotellet til internering af danske officerer.

I 1944 udfører den danske modstandsbevægelse et mislykket attentat, hvor de forgæves forsøger at sætte ild til bygningerne.

Først i 1947 returneres bygningerne til de tidligere ejere, og da ejendommen er hårdt medtaget, og ribbet for inventar, er det ikke umiddelbart muligt at genåbne stedet som hotel og kursted.

Skodsborg Pølsekro

Efter krigens hårde medfart forsøgte man at starte op igen i 1958, men denne gang var det under navnet Skodsborg Pølsekro.

Det var dog en kortlivet fornøjelse for allerede i 1960 udstykkes dele af hotellet som ejerlejligheder.

Rikke Mariehjemmet

I 1974 kontakter Gentofte Kommune Rose Marie Rørdam Holm, i håbet om at hun vil drive et af sine Mariehjem i ejendommen.
Rose og Gentofte Kommune indgår en aftale, og intil 2007 drives stedet som plejehjem, under navnet Rikke Mariehjemmet.

Rikke Mariehjemmet indrettes med 37 plejeboliger, samt fællesarealer.
Mon ikke beboerne har nydt den smukke udsigt over havet, der må være blandt de bedste plejehjemsudsigter i landet?

Man valgte dog at nedlægge plejehjemmet i 2007, da den smukke bygning ikke levede op til tidens krav. Bygningen var ikke bygget til kørestole eller gangbesværede ældre, og for at leve op til krav til personalets ergonomi ville kræve en radikal ombygning. Der var også en del debat om stedet i den lokale presse.

Ejerlejligheder

I 2011 var man færdig med at ombygge det tidligere badehotel til ejerlejligheder, der blev solgt til mere end DKK 15.000.000,- stykket.
7.750 gange mere end hvad hele grunden i sin tid blev købt for.

Skodsborg Badehotel - 1919
Skodsborg Badehotel – 1919

Hvis du kender mere til Skodsborg Badehotels historie, så er du mere end velkommen til at dele din viden i en kommentar nederst på siden.

2 thoughts on “Skodsborg Badehotel

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *